Un tren cu peste 1.000 de cetățeni azeri a ajuns în România. Sunt în tranzit către București, unde vor rămâne la noapte, iar vineri pleacă spre țara lor.
Un tren cu 1.100 de pasageri din Ucraina a intrat în România joi după-amiază. Toți pasagerii sunt de origine azeră și se află în tranzit către țara lor. Se vor opri la Gara Cristești-Iași, vor fi urcați într-o altă garnitură care îi va duce la București, urmând ca vineri să își continue deplasarea către casă. Printre pasageri se află și două femei însărcinate, fiind pregătite la Iași și echipaje medicale care să le preia în cazul în care au nevoie de asistență.
„Din informațiile pe care le avem, toți pasagerii sunt din Azerbaijan. Suntem pregătiți pentru a asigura și cazare dacă este nevoie. Însă conform ultimelor informații pe care le avem, toate persoanele care vor veni, vor fi urcate într-o altă garnitură, pregătită deja de Ministerul Transportului pentru a ajunge la București. Acolo vor fi cazați la Romexpo, iar ulterior își vor continua deplasarea către casă”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași. Acesta a mai precizat că cei mai mulți refugiați care au ajuns în Iași au rămas aici doar pentru o zi sau două, apoi și-au continuat drumul.
Tot în cursul zilei de joi, se va operaționaliza o tabără mobilă în municipiul Iași, pe Stadionul Tineretului. Unitatea mobilă este formată din 33 de corturi și va fi folosită pentru cazarea temporară a refugiaților veniți în România. Durata necesară pentru ridicarea sistemului de corturi este de aproximativ opt ore, iar pentru amplasare este nevoie de un spațiu de 1.800 – 2.500 metri pătrați. Aici pot fi asigurate condiții de cazare și hrănire pentru 201 persoane, fiecare tabără având corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare și iluminat, saci de dormit, precum și o bucătărie rulantă.
La nivel național s-a discutat și despre amplasarea unei tabere suplimentare la Iași pentru adăpostirea unui număr mai mare de refugiați. „S-a dispus și dislocarea unei tabere suplimentare pregătită pentru a fi montată în situația în care spațiile de cazare temporare oferite de autorități nu sunt suficiente. Ne dorim ca această tabără suplimentară să fie amplasată în același loc, astfel încât să putem gestiona cât mai bine un aflux mare de refugiați”, a declarat col. Ionuț Grădinaru, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are în dotare 39 de tabere mobile, fiecare cu o capacitate de 201 locuri. Acestea pot fi dislocate din alte județe, către zone care necesită locuri suplimentare.